26 de juliol, 2013

Istanbul, segona part

Diumenge era el dia que havíem triat per visitar Santa Sofia i la mesquita blava, però quan vam veure les cues que hi havia per entrar (de bogeria) ja des de primera hora del matí, immediatament vam canviar de plan.
Els dos monuments es troben al parc de Sultanahmet, un a davant de l'altre. També en aquesta zona es  troben el palau Topkapi, el museu d'arqueologia i la cisterna basilica. Tot visites imprescindibles.


Aya Sofya
mesquita blava
La cisterna basilica (Yerebatan sarayi), que es troba molt a prop de Santa Sofia, va ser la primera parada del dia. Una cisterna subterrània espectacular, construida durant el regnat de l'emperador Justinià I, a l'època bizantina.
Als peus de dues de les columnes que formen la cisterna es troben dos caps de Medusa, que es creu que es van aprofitar de les runes d'antics temples que van ser enderrocats.


cap de Medusa
Al sortir de la cisterna vam recórrer els carrerons que, per darrere d'Aya Sofya, porten a l'entrada dels jardins del palau de Topkapi. Aquí es va confirmar el que ja ens havia semblat: els gats són els reis absoluts de la ciutat.






Només creuar la porta imperial del palau de Topkapi, a mà esquerra, es troba Santa Irene (Aya Irini), una bonica esglèsia bizantina. Actualment s'utilitza per a fer concerts durant el Festival Internacional de Música, ja que la seva acústica és excepcional (millor comprar les entrades per avançat). La resta del temps es troba tancada al públic.





Les cues al palau Topkapi també eren desproporcionades, així que vam deixar la visita pel dia següent i vam decidir agafar el ferry i creuar el Bòsfor per fer una visita a la part asiàtica de la ciutat. A Usküdar vam passar la tarda, passejant pel mercat i prenent té, entre la gent local. Un canvi d'aires molt refrescant, ja que aquí no vam trobar ni un turista!.






Kiz Kulesi
Al vespre ens vam dirigir al barri d'Ortaköy, a la búsqueda del Kumpir ("patata farcida") per sopar, seguint les recomanacions d'un amic turc. Vam gaudir del kumpir en una terrassa, al bell mig d'alguna festa popular, mentres tenia lloc (a la tele) un partit de futbol entre el Benfica i el Galatasaray (dos equips d'Istanbul). Entre els clients del bar, hi havia seguidors molt apassionats dels dos bàndols, i per un moment vam pensar que arribarien a les mans.




kumpir
Després de sopar, un passeig pel barri (que semblava que estava de Festa Major) va posar punt i final al segon dia a la ciutat.

2 comentaris:

  1. Quants contrastos!!! Moltes gràcies per la crònica i les fotografies!!!
    Bon cap de setmana!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sii, espectacular!
      Gràcies Gemma pel comentari!

      Elimina