10 d’agost, 2013

Armènia, setena part

Dijous 04, la província de Kotayk

L'últim dia a Armènia el vam dedicar a visitar dos dels llocs més populars pels turistes: el monastir de Geghard i el temple de Garni (l'únic temple d'estil greco-romà que es conserva).

El meu preferit, el monastir de Geghard (que forma part de la llista del patrimoni de la humanitat de la UNESCO), està parcialment esculpit a la roca de la muntanya i ha sobreviscut nombrosos terratrèmols. La paraula Geghard significa llança, i es refereix, suposadament, a la que va matar a Jesús a la creu, i que es pot visitar actualment a Ejmiatsin. El monastir és del segle XIII, encara que hi ha alguna capella del XI.




Increíble la feina d'esculpir les esglèsies a la roca. Feina molt i molt difícil, a més de molt dura.



seqüeles dels terratrèmols







A l'exterior del monastir, la gent local ven els seus productes casolans: gata (pa dolç), lavash de fruita i sujux (nous sucades en xarop de raïm).


Li vam comprar gata a aquesta senyora. Acabat de fer i boníssim!


Vam deixar Geghard i ens vam dirigir cap a l'última visita del viatge: el temple de Garni. El temple, que va ser destruït per un terratrèmol l'any 1679, va ser reconstruit entre el 1969 i el 1975, està situat en un jaciment arqueològic molt important (s'hi ha trobat un campament neolític), a prop del riu Azat.


Endevines quines pedres són les originals i quines les noves?
roca basàltica

Vam dinar en una casa familiar, on feien servir el jardí per a parar les taules. Allà ens van ensenyar com fan el lavash, a un forn cavat a terra a on també van cuinar la carn que ens van servir.





Després de dinar vam tornar a Yerevan i vam visitar el museu Matenadaran. Una increïble col·lecció de llibres antics, manuscrits, documents i miniatures. Fantàstic.

A l'entrada es troba aquesta escultura de Mesrop Mashtot que va crear l'alfabet armeni l'any 405, i la primera frase traduïda a aquest alfabet que diu: "Per a conéixer la saviesa i la instrucció, per a percebre les paraules de l'enteniment" " To know wisdom and instruction, to perceive the words of understanding"


Al matí següent, molt d'hora, agafàvem l'avió de tornada a Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada