01 de febrer, 2013

Sumatra, tercera part

A Tangkahan, a tocar del Green Lodge, viu també una família d'elefants de Sumatra (Elephas maximus sumatranus). Els mahouts (paraula tailandesa que vol dir cuidadors d'elefants) són homes del poble que han après l'ofici.

Aquests elefants van perdre el seu territori degut a les plantacions d'oli de palma. L'Eva, la Sari, l'Agustin, el Theo, l'Olive, l'Ardana, la Yuni i la petita Amelia, ara contribueixen als projectes d'ecoturisme que es fan a la comunitat de Tangkahan. Amb visites concertades, els turistes els acompanyen en el seus banys diaris i poden raspatllar-los mentres es banyen, els hi donen de menjar i els munten per fer una passejada per la selva. Una experiència màgica que ajuda a conscienciar a la gent sobre la importància de la conservació dels boscos de Sumatra i la fauna que els habita, com ara els elefants.

Però dos dies a la setmana fan festa i baixen a banyar-se al riu sense turistes, només amb la companyia dels mahouts. Nosaltres, dilluns al matí, vam tenir la sort de poder ser testimonis d'un d'aquests banys lliures.


Els elefants es dirigeixen cap al riu en fila, agafats. L'Amelia camina al costat de la seva mare. El Theo, el mascle adult, és l'últim en baixar i l'encarregat de portar la palmera per menjar.




Abans de ficar-se a l'aigua, els mahouts els posen a tots en renglera per a que defequin. Així poden fer un bon control d'excrements i eviten que s'embruti el riu (molt important de cara al turista).



Aquests banys sense turistes també s'aprofiten per assegurar que els animals responen a les ordres, que estan bé i tranquils, i així evitar accidents amb la gent i reforçar la relació amb els cuidadors. Els elefants són animals molt grans i poden arribar a ser perillosos sense un bon control. 

Ara ja sí, els animals poden banyar-se lliurement i jugar a l'aigua. A Tangkahan s'intenta mantenir al màxim la conducta natural dels elefants i per això són tant importants els banys al riu i les patrulles per la selva, que mantenen el contacte amb l'hàbitat i on l'animal pot triar quina planta vol menjar completant així la dieta que se'ls hi dóna.




Nosaltres ens ho miràvem de lluny intentant no interferir.

Al Theo i a l'Olive els hi encanta jugar plegats! Tots dos gaudeixen al màxim d'aquests moments de plaer i llibertat al riu.




Un cop ben nets i frescs, tornen cap al campament. El Jack i l'Ika aprofiten per pujar a dalt dels elefants




Després del bany vam poder repartir uns quants plàtans a sota d'unes trompes molt felices (peladets per l'Amelia),  i vam ser convidats pels mahouts a la seva cabana on, tot prenent un refresc, ens parlen sobre les seves experiències com a cuidadors d'elefants i responen a les nostres preguntes. També ens ensenyen on treballen i qué fan.

preparen la dieta
construeixen i reparen les instal·lacions pels animals
Dimarts al matí vam repetir experiència però aquest cop amb altres turistes i amb raspatllada d'elefant inclosa. Quina diferència! 
El matí comença igual, els animals baixen cap al riu.



Tots estàvem enamorats de l'Amelia, la petita. És tan graciosa i simpàtica que ens va robar el cor en 2 segons i li vam fer més de 200 fotos! La pobra encara ha d'aprendre un munt de coses i, a vegades, s'atabala quan no sap què ha de fer mentres els adults es banyen i compleixen amb la seva rutina; i corre d'una banda a l'altra bramulant.


A l'arribar al riu, també hi va haver uns moments de relax per banyar-se i jugar.


Però seguidament, els mahouts van donar l'ordre i els elefants es van tombar a la vora del riu on, per nosaltres, era còmode raspatllar-los. Es van portar molt bé, obeïnt tot el que se'ls hi demanava. Però la relaxació del dia anterior no hi era: estaven treballant. Això sí, els turistes (nosaltres inclosos) tenien un somriure d'orella a orella, gaudint del contacte tan proper amb els animals.


a l'altra banda del riu, la selva impressionant

Després del bany, els elefants porten als turistes a fer una volta per la selva i nosaltres tornem a les nostres cabanes, a preparar la motxilla per la tarda. Tornàvem a la selva, el segon trekking del viatge, on passaríem la nit a una cova.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada